ΙΣΤΟΡΙΑ

Δύο σχεδόν αιώνες λειτουργίας & προσφοράς

1910 – Το νέο κτήριο του Νοσοκομείου στους Αμπελοκήπους

 

Το  Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Η ΕΛΠΙΣ", που ιδρύθηκε το 1836 ως "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ" και λειτούργησε από το 1842 μέχρι το 1986 ως ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΑΘΗΝΩΝ  "Η ΕΛΠΙΣ", έχει συνεχή  και αδιάλειπτη παρουσία μέχρι σήμερα στο χώρο της Υγείας, της Ιατρικής Επιστήμης και της κοινωνικής προσφοράς. 

Στη μακρά του ιστορία το Νοσοκομείο περιέθαλψε τραυματίες των βαλκανικών πολέμων,  στήριξε τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, υποστήριξε τον αθηναϊκό λαό κατά την περίοδο του μεγάλου λιμού της Κατοχής και υπήρξε στο κέντρο των πολεμικών συγκρούσεων στα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο. Η ιστορία του συμπορεύεται με αυτή της πόλης των Αθηνών και του Ελληνικού Κράτους.

Η  ιδέα ίδρυσης του Νοσοκομείου γεννήθηκε στα πρώτα χρόνια της  επανάστασης του 1821 για την ελευθερία του έθνους κατά τον προπαρασκευαστικό νομοθετικό σχεδιασμό για την πολιτική συγκρότηση και τη δημιουργία κράτους. Η δε  ίδρυσή του είναι  ταυτόσημη με τη μεταφορά της πρωτεύουσας του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Με άλλα λόγια, η ιστορία της πόλης των Αθηνών εμπεριέχει την ίδρυση και την πορεία του Νοσοκομείου "Η ΕΛΠΙΣ" και η ιστορία του Νοσοκομείου είναι άμεσα εξαρτώμενη και αδιαχώριστη τόσο από την ιστορική διαδρομή της πρωτεύουσας, όσο  και του Δήμου Αθηναίων.

 

Ο πρώτος Δήμαρχος Αθηναίων και θεμελιωτής του Δημοτικού Νοσοκομείου Αθηνών   

Τα γεγονότα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα στα δύσκολα και ταραγμένα χρόνια του 19ου και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα επηρέασαν άμεσα ή  έμμεσα  την πορεία  και την εξέλιξη του Νοσοκομείου (κοινωνικά, κτηριακά και επιστημονικά). Το αναλλοίωτο, όμως, από το χρόνο χαρακτηριστικό του Νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ» είναι ότι, παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο υγείας για τους πολίτες και ενδεδειγμένος χώρος εξέλιξης των επαγγελματιών υγείας. Ένας νοσοκομειακός χώρος στον οποίο κορυφαίοι ιατροί της χώρας χάραξαν τη λαμπρή τους  σταδιοδρομία, με την παρουσία και την προσφορά τους στο πεδίο.

n6

 

 

Ιδρύθηκε ως Πολιτικό Νοσοκομείο το 1836 & λειτούργησε αρχικά επί της οδού Ακαδημίας, στο κτήριο που σήμερα στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Το κτηριακό συγκρότημα του Νοσοκομείου στους Αμπελοκήπους  θεμελιώθηκε το 1904 και αρχικά δόθηκε  στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ώστε να περιθάλψει τραυματίες του πολέμου.

Έκτοτε λειτούργησε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο με τον διακριτικό αριθμό 430 Σ.Ν.

Το 1970 αποφασίζεται  η εκκένωση των κτηριακών εγκαταστάσεων  στους Αμπελοκήπους από τον στρατό και η μεταφορά εκεί του Δημοτικού Νοσοκομείου Αθηνών "Η ΕΛΠΙΣ".

Σήμερα, το Γ.Ν.Α. "Η ΕΛΠΙΣ" λειτουργεί με σύγχρονο εξοπλισμό και άριστο ιατρικό & λοιπό προσωπικό στην υπηρεσία του πολίτη και της δημόσιας υγείας.